top of page

Over onze school

Bijgewerkt op: 14 apr. 2021

Ving Tsun of Wing Chun is een Chinees vechtsysteem dat ongeveer 300 jaar geleden werd ontwikkeld. Omtrent het ontstaan van Ving Tsun zijn uiteenlopende theorieën en legendes terug te vinden, echter blijft het maar gissen naar de echte origine. Onze stijl van Ving Tsun is afkomstig van meester Ip Man die werd onderwezen door Chan Wah Shun en Leung Bik die op hun beurt les kregen van Leung Jan. Er zijn een aantal verscheidene stijlen van Ving Tsun alsook verschillende schrijfwijzes. Ip Man koos voor de schrijfwijze Ving Tsun met zijn Ving Tsun Athletic Association begin jaren 50 in Hong Kong. De leerkrachten die ons het systeem bijbrachten kregen les van Wong Shun Leung, Victor Kan en Wang Kiu, dit waren rechtstreekse leerlingen van Ip man. Desondanks ze allemaal hetzelfde systeem hebben aangeleerd gekregen zijn er toch duidelijke verschillen te merken in hun stijl.


Onze instructeurs begonnen met Ving Tsun tussen 2004 en 2009 bij sifu (meester) Robert (Bob) Bruggeman. Bob begon aan het eind van de jaren 70 Ving Tsun te trainen onder Henk Roelofsen in Nederland, die op zijn beurt een student was van meester Wang Kiu. Rond eind jaren 90 vond Bob dat er iets ontbrak in zijn Ving Tsun en begon hij te trainen onder meester Victor Kan tot Bob in 2013 de samenwerking met Victor beëindigde.


In juli 2014 maakten we via Georges Weisgerber en Frutz Leurs (oud leerlingen van Bob) voor het eerst kennis met meester Philipp Bayer op een van zijn seminars in Luxemburg. Philipp Bayer was student bij Wong Shun Leung, bekend omdat hij Bruce Lee het systeem aanleerden. Ook wel bekend als “The King of Talking Hands” omdat hij geregeld door Ip Man werd gekozen om de eer van de school te verdedigen in vechtpartijen. In 1983 begon Philipp Bayer zijn opleiding bij Wong Shun Leung in zijn school te Hong Kong. Philipp zelf richtte in 1990 de Ving Tsun Kung Fu Association Europe op. Tijdens het seminar in Luxemburg waren we zodanig onder de indruk van zijn praktische toepassing van het systeem dat we besloten onder hem verder te trainen. Desondanks we de seminars in Luxemburg bleven volgen leek het ons niet voldoende om vooruitgang te boeken. Hierdoor besloten we in januari 2016 lessen te volgen bij Hani Sabbagh in Luik die ook instructeur is onder Philipp Bayer. Hani Sabbagh startte zijn opleiding bij Philipp Bayer in 2004 en werd sinds 2008 vertegenwoordiger van PBVT (Philipp Bayer Ving Tsun) in België. Naast het feit dat we wekelijks les geven, blijven we ook naar de buitenlandse seminars gaan om onze vaardigheden te verbeteren.
59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page