top of page
group pole photo.jpg

OVER ONZE SCHOOL

Ving Tsun of Wing Chun is een Chinees vechtsysteem dat ongeveer 300 jaar geleden werd ontwikkeld. Omtrent het ontstaan van Ving Tsun zijn uiteenlopende theorieën en legendes terug te vinden, echter blijft het maar gissen naar de echte origine. Onze stijl van Ving Tsun is afkomstig van meester Ip Man die werd onderwezen door Chan Wah Shun en Leung Bik die op hun beurt les kregen van Leung Jan. Er zijn een aantal verscheidene stijlen van Ving Tsun alsook verschillende schrijfwijzes. Ip Man koos voor de schrijfwijze Ving Tsun met zijn Ving Tsun Athletic Association begin jaren 50 in Hong Kong. De leerkrachten die ons het systeem bijbrachten kregen les van Wong Shun Leung, Victor Kan en Wang Kiu, dit waren rechtstreekse leerlingen van Ip man. Desondanks ze allemaal hetzelfde systeem hebben aangeleerd gekregen zijn er toch duidelijke verschillen te merken in hun stijl.

 

Onze instructeurs begonnen met Ving Tsun tussen 2004 en 2009 bij sifu (meester) Robert (Bob) Bruggeman. Bob begon aan het eind van de jaren 70 Ving Tsun te trainen onder Henk Roelofsen in Nederland, die op zijn beurt een student was van meester Wang Kiu. Rond eind jaren 90 vond Bob dat er iets ontbrak in zijn Ving Tsun en begon hij te trainen onder meester Victor Kan tot Bob in 2013 de samenwerking met Victor beëindigde.

 

In juli 2014 maakten we via Georges Weisgerber en Frutz Leurs (oud leerlingen van Bob) voor het eerst kennis met meester Philipp Bayer op een van zijn seminars in Luxemburg. Philipp Bayer was student bij Wong Shun Leung, bekend omdat hij Bruce Lee het systeem aanleerden. Ook wel bekend als “The King of Talking Hands” omdat hij geregeld door Ip Man werd gekozen om de eer van de school te verdedigen in vechtpartijen. In 1983 begon Philipp Bayer zijn opleiding bij Wong Shun Leung in zijn school te Hong Kong. Philipp zelf richtte in 1990 de Ving Tsun Kung Fu Association Europe op. Tijdens het seminar in Luxemburg waren we zodanig onder de indruk van zijn praktische toepassing van het systeem dat we besloten onder hem verder te trainen. Desondanks we de seminars in Luxemburg bleven volgen leek het ons niet voldoende om vooruitgang te boeken. Hierdoor besloten we in januari 2016 lessen te volgen bij Hani Sabbagh in Luik die ook instructeur is onder Philipp Bayer. Hani Sabbagh startte zijn opleiding bij Philipp Bayer in 2004 en werd sinds 2008 vertegenwoordiger van PBVT (Philipp Bayer Ving Tsun) in België. Naast het feit dat we wekelijks les geven, blijven we ook naar de buitenlandse seminars gaan om onze vaardigheden te verbeteren.

Diego zelfportret 3.jpg
Portret John.jpg
Portret Emmanuela.jpg

ONZE INSTRUCTEURS

Diego Guidone

Diego begon op jonge leeftijd met het trainen van vechtsporten. Hij begon met karate toen hij 12 jaar oud was en deed een paar verschillende stijlen voordat hij uiteindelijk in 2009 onder sifu Bob Bruggeman begon met Ving Tsun Kung Fu. In juli 2014 maakte hij via Georges Weisgerber en Frutz Leurs, oud leerlingen van Bob, voor het eerst kennis met meester Philipp Bayer. Hierdoor besloot hij in januari 2016 lessen te volgen bij Hani Sabbagh in Luik die ook instructeur is onder Philipp Bayer. Naast het feit dat hij wekelijks les geeft in Mortsel en Grobbendonk, blijft hij ook naar de buitenlandse seminars gaan van Philipp Bayer om zijn kennis en vaardigheden te verbeteren.

John Lai

In 2004 begon John onder sifu Bob Bruggeman met Ving Tsun Kung Fu. In juli 2014 maakte hij via Georges Weisgerber en Frutz Leurs, oud leerlingen van Bob, voor het eerst kennis met meester Philipp Bayer. Hierdoor besloot hij in januari 2016 lessen te volgen bij Hani Sabbagh in Luik die ook instructeur is onder Philipp Bayer. Naast het feit dat hij wekelijks les geeft in Mortsel en Grobbendonk, blijft hij ook naar de buitenlandse seminars gaan van Philipp Bayer om zijn kennis en vaardigheden te verbeteren.

Emmanuel Henderickx

Emmanuel begon met judo toen hij 9 jaar was. Van zijn 12 jaar tot 17 trainde hij in Tomiki aikido. In 2006 begon hij met Ving Tsun onder leiding van sifu Bob Bruggeman. Na het overlijden van Bob gaf hij les in het CMAC tot 2018 wanneer hij de overstap maakte naar het systeem van Philip Bayer. Hij woont geregeld de seminars bij om zijn vaardigheden te verbeteren.

bottom of page